Translate

dilluns, 19 d’octubre del 2015

LA PATUM (BERGA)


La Patum és una festa tradicional de Berga que se celebra des del segle XIV, aquesta festa va ser proclamada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat al 2005.



  • ORIGEN
L'origen de la Patum cal buscar-lo en els antics entremesos (figura o grup de figures, animades o inanimades que s'exhibien amb motiu d'una festa) que desfilaven a les processons, que estaven destinades a educar, moralitzar i alliçonar el poble. Però, amb el pas del temps, aquest entremesos es van anar popularitzant, més per la seva vessant lúdica que per el seu caràcter alliçonador. De mica en mica, van anar perdent el seu sentit original, i d'aquestes representacions, en restaren només les parts més festives. Això va acabar donant pas a unes mostres festives que acabaren formant la Bulla (nom antic de la festa, que al XIX va ser substituït per La Patum). Aquest fenomen, que tingué lloc a diverses viles i ciutats de Catalunya, es va  anar extingint com a conseqüència de les prohibicions posades pel govern civil, eclesiàstic i reial. 
De totes les antigues Bulles que tenien lloc a Catalunya, només la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir-la i conservar-la a través dels segles. És La Patum.



  • COMPARSES
A La Patum, hi participen moltes comparses diferents:
-El Tabal: és el pregoner de la festa, per tant és sempre present i la dirigeix.





















-Els Turcs i Cavallets: quatre cavallers cristians i quatre turcs a peu, simulen una batalla en la qual sempre guanyen els cavallers.












-Les Maces: simbolitza la lluita entre el Bé i el Mal, representada a través d'una batalla entre àngels i dimonis.












-Els Àngels: Representen les forces del Bé, lluitant contra el Mal (les Maces)












-Les Guites: És un dels elements més antics i singulars de la celebració. Són la única comparsa que continua saltant exclusivament al so del Tabal.













-L' Àliga: És qui balla la dansa més majestuosa i més apreciada per tots els Berguedans. El seu ball és el de major valor coreogràfic de tota la representació i la música la més distingida i monumental. 













-Els Nans Vells: Són quatre figures masculines, amb barret de tres pics i llargues perruques, que ballen, tocant les castanyoles, amb la música dels gegants.












-Els Gegants: estan relacionats amb antics cabdills musulmans vençuts.

















-Els Nans Nous: Es van fer per substituir els nans vells amb mal estat, però van ser restaurats i han seguit participant a la Patum. Els nous són dues parelles, jove l'una i vella l'altre.












-Els Plens: Són l'espectacle més gran de la Patum. El seu nom ve de que són plens de foc, per tant són dimonis de foc. En els últims anys s'ha incrementat el nombre de plens, i ara salten amb música en comptes del so del tabal.










-El Tirabol: És el punt final de la Patum, el moment en què Berga celebra el fet d'haver repetit el seu miracle anual. Hi ballen els gegants i les guites, barrejats amb tota la gent de la plaça.





Aquí us deixo un vídeo per si voleu veure com és La Patum:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada